55 WordPress Interview Questions and Answers for Experienced – Updated 2020

Top WordPress Interview Questions and Answers in 2020 for experienced are here. This consistently updated series of WordPress Interview Questions and Answers has 55 questions till now.

These interview questions are asked generally from a WordPress developer having around 3 or 5 or more years of experience. However, freshers can also take their expertise at an advanced level with the help of these Interview Questions and Answers.

WordPress Interview Questions by Fellow Tuts

Additionally, you should also check PHP as well as jQuery when it comes to WordPress Interview Questions. So don’t miss reading useful QA for them through links provided. 

Updated 55 WordPress Interview Questions and Answers in 2020

WordPress has a wide range of questions asked in interviews. These questions are spread among a wide array of topics including Core, Plugins, Themes, Multisite as well as Troubleshooting. Either you’re a fresher or experienced or just have an interest in WordPress, this QA series is useful for everyone.

We have updated this article last in 2020. As we’re adding more questions about WordPress, you will find newer questions at the end. Take your time and read the WordPress Interview Questions and Answers as well as good luck for your interview.

Basic Interview Questions Answers for WordPress – Updated 2017

These first 15 basic WordPress Interview Questions below were published in the year 2017. Have the first 15 questions for interviews as well as general knowledge, equally for freshers and experienced. Continue to enjoy reading and provide us your valuable feedback too.

Q1. What is WordPress?

Ans. The WordPress software is a personal publishing system that uses PHP and MySQL platform. Further, WordPress provides you everything you need to create your blog or website. Also, it publishes your content dynamically without the need to program the pages yourself.


Q2. Where is content stored on a WordPress website?

Ans. All the content is stored in a MySQL database in your hosting account for a WordPress website.


Q3. What is a Content Management System (CMS)?

Ans. A Content Management System (CMS) is a platform that lets you run a full website on your domain. Besides being a blog, WordPress CMS allows you to create pages. Further, it lets you build additional features into the website that have nothing to do with the content on the blog.


Q4. How are WordPress versions named?

Ans. WordPress core developers are fond of jazz music. Since the initial release, all major WordPress releases are named in honor of jazz musicians they admire.


Q5. What tables are there in the WordPress database and what they store?

Ans. There are 11 tables by default in the WordPress database as specified below:

  • wp_commentmeta – Stores every comment published to the site and contains information, or metadata.
  • wp_comments – Stores the body of the comments published to the website.
  • wp_links – Stores the name, URL, and description of all links you create by using the WordPress Link Manager.
  • wp_options – Stores all the option settings that you set for WordPress after you install it. Also, it includes all theme and plugin option settings.
  • wp_postmeta – Includes all posts and pages published to your site and contains metadata.
  • wp_posts – This table features the body of any post or page you’ve published to the blog. It also contains autosaved revisions and post option settings.
  • wp_terms – Stores the categories you’ve created for posts and links as well as tags that have been created for posts.
  • wp_term_relationships – Stores relationships among posts as well as categories and tags that have been assigned to them.
  • wp_term_taxonomy – WordPress has three types of taxonomies by default, named category, link, and tag. This table stores the taxonomy associated with terms stored in the wp_terms table.
  • wp_usermeta – Stores metadata from every user having an account on the WordPress website.
  • wp_users – The list of users having an account on the WordPress website is maintained within this table.

Q6. What tables are added to the WordPress database when the multisite feature is activated?

Ans. WordPress adds six additional tables in the database during a multisite installation.

  • wp_blogs: Stores information about each blog created in your network.
  • wp_blog_versions: Stores general information about each network blog ID, database version, and date of the last update.
  • wp_registration_log: Stores information about registered users.
  • wp_signups: Stores information about user sign-ups, including all the information from the wp_registration_log table. Also stores the date the user account was activated as well as the unique activation key the user accessed during the sign-up process.
  • wp_site: Stores information about the main installation site, including the site ID, domain, and server path.
  • wp_sitemeta: Stores all the information about the multisite configurations set after you install the multisite feature.

Q7. How will you disable theme and plugin editing in your WordPress admin?

Ans. Adding the following constant in the wp-config.php file will disable theme and plugin editing from within the WordPress admin:


Q8. What are Avatars and Gravatars?

Ans. An avatar is an online graphical representation of an individual. It’s a small graphic icon that people use to visually represent themselves on the web where they participate in conversations. Discussion forums, as well as blog comments, are two such examples.

Gravatars stands Globally Recognized Avatars. They are quite popular as millions of people and websites use them. WordPress has built-in support for Gravatars. When a user leaves a comment along with email on a site that supports Gravatar, it pulls their Globally Recognized Avatar from Gravatar servers.


Q9. What if your web hosting provider doesn’t have mod_rewrite activated?

Ans. In that case, the custom permalinks will work only if you use index.php before any custom permalink tag.

For example, create the custom permalink tag like this:
/index.php/%year%/%month%/%date%/%postname%/
This format creates a permalink like:
http://yourdomain.com/index.php/2014/05/29/post-name/


Q10. How pages are different from posts in WordPress?

Ans. Pages are different from posts as they don’t get archived in the same manner as posts. They are neither categorized nor tagged. Also, pages don’t appear in the listing of recent blog posts or date archives. Further, WordPress doesn’t syndicate them in the RSS feeds available on your site.


Q11. Plugin or Theme, Which loads first?

Ans. Plugins load before the theme, which gives plugins some special privileges over themes and can even result in one or more plugins preventing the theme from ever loading.


Q12. How will you display error messages during development?

Ans. You can change the value of WP_DEBUG constant from false to true in the wp-config.php file. Additionally, WP_DEBUG_LOG and WP_DEBUG_DISPLAY are two more constants available in WordPress for debugging.

Also, you can read more about debugging in WordPress and writing custom log messages.


Q13. How will you prevent automatic update to a plugin which you have modified?

Ans. You can do it by changing the name of the plugin’s directory then activating it again into your WordPress dashboard. Alternatively, you can modify the name of the plugin to achieve the same.


Q14. What is __() in WordPress?

Ans. This WordPress function makes a string inside your plugin or theme translatable or retrieves the translated string from the translate() function. Like:


Q15. What is _e() in WordPress?

Ans. This function is similar to the __() function as explained below, just there is a difference. Rather than retrieving the translated string, this function displays that to the page. In other words, you can treat it as a PHP “echo” for the translated string.


Top WordPress Interview Questions and Answers in the Year 2018 

Have you been asked any WordPress Interview question that you didn’t know the answer? Also, could you not find the question in the series? Please update us using the comment form given so that we can include that too. The top 15 QA are here for 2018.

Q16. How will you hide the top Admin Bar with CSS only in the frontend?

Ans. Add the following CSS rule in your theme’s stylesheet:


Q17. How can you turn a string into a slug in WordPress?

Ans. You can convert a string to slug by hooking the sanitize_title filter. For example: sanitize_title(‘Updated Interview Questions’) will produce “updated-interview-questions” slug.


Q18. How will you hide the top Admin Bar using a WordPress filter?

Ans. 

Add this code above to your functions.php file in the active theme.


Q19. Can we run multiple domains from a single WordPress install?

Ans. Yes. We can run multiple domains form a single WordPress installation using domain mapping.


Q20. Share some tips to increase the page load speed of a WordPress website.

Ans. Details explanation at speed up page rendering.

  • Use lazy loading of images and videos.
  • Install a caching plugin such as Super Cache or W3 Total Cache.
  • Set up a Content Delivery Network like MaxCDN or Cloudflare.
  • Use Gzipped compression to the server as well as set expire header.
  • Reduce HTTP requests.
  • Optimize the database and files as well.
  • Minify resources if the feature isn’t available in the caching plugin.

Read: 5 Tools to Improve Website Performance and SEO


Q21. List default Post Types given in WordPress.

Ans. WordPress has the following default Post Types:

  • Post (Post Type: post)
  • Page (Post Type: page)
  • Attachment (Post Type: attachment)
  • Revision (Post Type: revision)
  • Navigation menu (Post Type: nav_menu_item)

Q22. How to set a global variable in the functions.php?

Ans. It is a pure PHP question for sure. Just trying to confuse you with including functions.php here.

If you declare a variable with the “global” keyword while initializing it then it will be available thereafter.


Q23. How to add external jQuery/JavaScript files in WordPress?

Ans. Add your own scripts via wp_enqueue_script() function along with appropriately setting dependencies and other parameters. You might need wp_enqueue_scripts() action hook as well.


Q24. What’s the difference between site_url() and home_url()?

Ans. The site_url() references the field labeled “WordPress Address (URL)” in General > Settings. Also, the site_url() will always be the location where you can reach the site by tacking on /wp-admin on the end.

Whereas the home_url() would be where you have set your homepage by setting General > Settings “Site Address (URL)” field. So appending /wp-admin/ to site_url() always gives the location of the WP admin area. This may or may not be the case for home_url().


Q25. How to activate plugins via code?

Ans. Plugins are stored in an array in the active_plugins option in the database. Further, this array contains the file path to each plugin that is active. So you would need to determine the path to activate a plugin. Then pass that path to activate_plugin() function.

Additionally, you need to include the plugin.php file from wp-admin/includes/, before calling the activate_plugin() function. You should also check to make sure your plugin isn’t already active. The result looks something like this:

WordPress Interview Questions - Activate Plugins


Q26. How can I stop WordPress from prompting me to enter FTP information when doing updates?

Ans. If you can edit your wp-config.php file then you can preload necessary FTP settings as constants. Further, WordPress will read these constants while connecting to the server. However, on a shared host, you should be mindful of possible security implications.


Q27. How to create Custom Taxonomy specific to a Custom Post Type?

Ans. Register the taxonomy to that CPT through passing the Custom Post Type name as the argument in the register_taxonomy() function.

For more details: Add custom taxonomy in CPT.


Q28. How will you retrieve adjacent posts (next/previous) within the same category?

Ans. We can retrieve the previous post using get_adjacent_post() function. Also, pass true as the first parameter and the taxonomy name in the last parameter. Setting the third parameter to false will pull the next adjacent post instead of the previous one.


Q29. What options are there to implement a multi-language site?

Ans. WordPress has no bi/multi-language feature built-in by default. However, you can extend the site with plugins as well as themes that have multi-language features built-in.


Q30. How to create MailChimp or vertical response campaign for newsletter subscribers and link with WordPress?

Ans. First of all, create a list and campaign in the MailChimp account. Then subscribe users from WordPress in the MailChimp list using either the official plugin or the web form.


Advanced Interview Questions and Answers – WordPress 2019 Update

These are advanced QA asked in interviews from experience of 3-5 years or more. As a WP developer, you should have the fundamental knowledge of functions available in the WP core. So we have added these questions in the year 2019.

Q31. What do next_posts_link() and previous_posts_link() do?

Ans. The post queries are usually sorted in reverse chronological order. So next_posts_link() usually points to older entries (toward the end of the set). Similarly, previous_posts_link() usually points to newer entries (toward the beginning of the set).


Q32. How to check if a page exists by URL?

Ans. You can use get_page_by_path() function. Refer check page existence by URL detailed article.


Q33. How to Create Custom Post Types?

Ans. Custom Post Types are new post types that you can create. A Custom Post Type can be added to WordPress using the register_post_type() function. Further, this function allows you to define a new post type by its labels, supported features, availability, and other specifics.

Here’s a basic example to add a “Product” post type:

WordPress Interview Questions - CPT

Also read a detailed series of 6 articles: https://fellowtuts.com/wordpress/6-steps-custom-post-types-wordpress/.


Q34. How to modify the parent theme behavior within the child theme?

Ans. The child theme could optionally override other template files like author.php, category.php, functions.php, style.css, etc. The WordPress framework first looks for a template file in the child theme directory. If a file doesn’t exist there then it will pick the same from the parent directory. One has to create a similar template file in the child theme to modify the parent file.


Q35. What is the difference between the wp_title() and the_title() tags?

Ans. wp_title() function is for using outside “The Loop” and to display the title of a Page. On the other hand, the_title() is used within “The Loop” for the same.


Q36. In which cases you don’t see the Plugins menu?

Ans. You can’t see the Plugins menu when the blog is hosted on free wordpress.com. Since you can’t add plugins there. Also, if you do not have an account of an administrator-level on your WordPress dashboard, it is not possible to see the Plugins menu.


Q37. What steps you would take if a WordPress site is hacked?

Ans.

  • Install a security plugin.
  • Re-install the latest version of WordPress.
  • Change password and User-IDs for all your users.
  • Check your themes and plugins are up to date.
  • Scan the system using an Anti-virus program integrated into your hosting panel.

Q38. What are the general rules/steps to follow in WordPress plugin development?

Ans.      

  • Find a unique name.
  • Setup a prefix (related to your brand).
  • Create the plugin’s folder.
  • Add sub-folders for PHP files, assets, and translations.
  • Create the main plugin file and fill in the obligatory header information.
  • Create a readme.txt file.
  • Use proper constants and functions to detect paths to plugin files.
  • Create additional PHP files and include them inside the main one.
  • Set up activation and deactivation functions as well as an uninstall script.

Q39. how to write the shortcode in WordPress?

Ans. Using do_shortcode() function in PHP echo language construct as shown:

Shortcodes are used in WordPress posts as well as pages. WordPress widgets, templates, and PHP files also use shortcodes.

Additional resources:


Q40. What are the template tags in WordPress?

Ans. A template tag is a code that instructs WordPress to “do” or “get” something. Like in the header.php, we use the tag bloginfo ( ‘name’ ) to get “Site Title” from the wp-options table which is set in Setting > General in WordPress admin.

The the_title() template tag is used to display the post title.

wp_list_cats() is to display categories.

get_header() for getting header.

get_sidebar() to display the sidebar on page.

get_footer() to get the footer content on page.


Q41. What are hooks and define types of hooks in WordPress?

Ans. Hooks are provided by WordPress to allow your plugin to ‘hook into’ the rest of WordPress; that is, to call functions in your plugin at specific times, and thereby set your plugin in motion. There are two kinds of hooks:

Actions Hooks: Actions hooks are the hooks that the WordPress core launches at specific points during execution, or when specific events occur. Your plugin can specify that one or more of its PHP functions which are executed at these points, using the Action API.

Filters Hooks: Filters hooks are the hooks that WordPress launches to modify the text of various types before adding it to the database or sending it to the browser screen. Your plugin can specify that one or more of its PHP functions which are executed to modify specific types of text at these times, using the Filter API.


Q42. Can you name action as well as filter functions?

Ans. 

Actions Functions:
has_action()
add_action()
do_action()
do_action_ref_array()
did_action()
remove_action()
remove_all_actions()

Filter Functions:
has_filter()
add_filter()
apply_filters()
apply_filters_ref_array()
current_filter()
merge_filters()
remove_filter()
remove_all_filters()


Q43. How to break a post to multiple pages?

Ans. Use <!–nextpage–> Quicktag in WordPress post editor wherever you wish to insert the page break. Also, write the tag in the text mode, not in the visual mode.

Additionally, there are more ways to break the post and you can read them here.


Q44. What types does WordPress offer to create a multisite network?

Ans. WordPress offers two types of multisite network, subdomains, and subdirectories.


Q45. What user roles are available in WordPress?

Ans. WordPress has these six roles has by default and each role has several capabilities.

  • Super Admin (Multisite)
  • Administrator
  • Editor
  • Author
  • Contributor
  • Subscriber

WordPress Interview Questions and Answers for Beginners and Experienced – 2020

In the year 2020 update, we have tried to include questions and answers about the Gutenberg editor as well. Search Engine Optimization is also getting highlights in interviews. This section will let beginners and experienced sharpen their knowledge with recent major changes in WordPress.

Q46. What are the benefits of using WordPress?

Ans.

  • WordPress is the most popular Content Management System in the world.
  • The availability of plenty of free/paid Themes and Plugins to obtain various functionality.
  • A large base of community and support.
  • Can turn the WordPress CMS to any kind of website or application.
  • Built-in common functionalities like login and registration, comment system, etc.

Q47. What are the drawbacks of using WordPress?

Ans.

  • WordPress heavily relies on Themes and Plugins written by third-party authors. Their code quality and secured implementation are always a concern.
  • Similarly, not every Theme or Plugin is compatible with another.
  • WP is open-source. Every user knows the login URL. So there is an excessive unauthorized login attempt on WordPress websites. Thus WordPress is a relatively easy target for hackers.
  • You can’t manage everything via the CMS admin panel. Learning PHP as well as WordPress is still required. 
  • The speed of the site affects due to unused features, bloated code as well as processing overhead.

Q48. Isn’t WordPress SEO-friendly?

Ans. WordPress itself is SEO-friendly.


Q49. How would you prevent Search Engines from indexing your WP website on their Result Pages?

Ans. Goto Settings -> Reading menu and turn Search Engine Visibility option off by checking it.


Q50. If WordPress is SEO-friendly then why does one use additional SEO plugin?

Ans. WordPress generates basic meta tags to help Search Engines understand the page. However, SEO plugin adds more information like description, Social Media tags like Open Graph as well as sitemap. Additionally, it also helps improving page content by analyzing and suggesting while you write that.


Q51. What is the use of Post via e-mail option in WordPress Writing Setting?

Ans. This option allows publishing posts on the website which are received in a secret email account. To use this feature, you will need to set up a secret e-mail account with POP3 access and provide those credentials in the Writing Settings.


Q52. How can you reset the password in WordPress?

Ans. You can reset the password using the following manners:

  1. Sending password reset email by the “Lost password” link.
  2. Change the password by an admin for the user within the dashboard.
  3. Using wp_set_password() function.
  4. By using md5() function on the database row in phpMyAdmin.
  5. Reset password through Emergency Password Script.

Read the official documentation for all the above methods.


Q54. How do you handle the AJAX request in WordPress?

Ans. The AJAX request needs to be sent to the WP admin-ajax.php URL along with the ‘action’ parameter at least. On the server-side, you define wp_ajax_* action hooks containing the name of the action.

There are two hooks. wp_ajax_{action} and wp_ajax_nopriv_{action} for logged in and non logged in users respectively.

The second parameter in the hook is the name of the function that handles the request. We write code in the body of the function to process the request.


Q55. How would you change the Home URL and Site URL without accessing WP admin settings?

Ans. In that case, the easiest way to change URLs is defining following constants in the wp-config.php file:

Alternatively, there are other ways too. Like using update_option() function in the functions.php file.

You Might Interested In

2 COMMENTS

Leave a Reply